Taxele și impozitele aprobate la nivelul orașului Ovidiu suportă, în 2019, câteva modificări. Prima modificare este legată de indexarea cu rata inflației, așa cum cere legea, iar altele sunt legate de măriri ori, dimpotrivă, de reduceri ale impozitelor. Toate măsurile adoptate recent în Consiliul Local Ovidiu țin cont de necesitățile de dezvoltare ale urbei, spune primarul Ovidiu Scupra.

„Conform articolului 491 din Legea 227/2015, nivelurile impozitelor și taxelor pentru anul 2019 sunt majorate cu indicele de inflație comunicate de Ministerul de Finanțe, respectiv 1,30%”, arată Scupra. Conform edilului, în afară de acest aspect, principalele modificări pentru anul 2019 se referă la taxa de salubritate, care rămâne la fel ca anul trecut – 86,62 de lei/persoană pe an, pentru cei care conform legii pot beneficia dde subvenție acordată de primărie. Pentru cei care nu se încadrează la subvenționare, adică au venituri cumulate de peste 1.300 de lei, tariful este de 106,62 de lei pe an. Scupra a ținut să explice că, dacă în anii anteriori această taxă era subvenționată pentru toată lumea, inclusive în mandatele foștilor primari, iată că situația a fost schimbată odată cu verificarea la care a fost supusă primăria de către Curtea de Conturi. “Curtea de Conturi ne-a trasat ca măsură să acordăm subvenții numai pentru categoriile defavorizate. Nu este vina nimănui că s-a întâmplat așa, acestea sunt reglementările și ne conformăm, chiar dacă am fi vrut să subvenționăm această taxă pentru toată lumea. Dar nu se poate”, a afirmat primarul orașului Ovidiu.

O altă modificare se referă la impozitul pentru clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, cât și pentru toate tipurile de clădiri ale persoanelor juridice, pentru care impozitul este majorat cu 10% – cuantumul admis de majorare fiind, conform legii, și de 50%.

“Pe de altă parte, pentru încurajarea protejării mediului, prin orice mijloace, chiar și cel al achiziției de mașini hibride, am decis ca impozitul pentru acest tip de autoturisme să fie redus cu 95%. Este un semnal, o încurajare în acest sens”, declară Scupra. Este un gest simbolic, într-adevăr, dar salutar – momentan, în orașul Ovidiu există un singur deținător de mașină hibridă (mai puțin poluantă).

De asemenea, și taxa oficiată în alt loc decât sediul stării civile se reduce, de la 1.500 de lei, la 1.000 de lei.

„Pentru plata până la data de 31 martie 2019 a impozitelor pe clădiri, teren și autovehicule, persoanele fizice beneficiază de 10% reducere, iar persoanele juridice – de 5%”, a conchis edilul, care a precizat că banii strânși la bugetul local vor fi utilizați cu maximă atenție pentru realizarea proiectelor urbei – unele dintre proiecte în derulare, altele în stadiu de schițe.

Sursa: https://www.replicaonline.ro