Autor(i):
Alexandru Palcău, Lida Bianca Smilschi, Aurel Cârloban, Dominique Bogdănaș
 
Colaboratori:
Structura: Marius Tanase
Instalatii: Mihai Ghitoi
 
Localizare:
România, jud. Constanţa, Ovidiu
 

Comentariul autorului:

Amenajarea parcului a urmărit integrarea Lacului Siutghiol în viața orașului Ovidiu pe termen lung, precum și creșterea semnificativă a potențialului turistic – datorită proximității celei mai importante stațiune de pe litoralul Mării Negre – Mamaia. Proiectul provoacă interacțiune cu lacul urmărind, în același timp, creșterea calității vieții locutorilor orașului. Proiectul a fost finalizat in anul 2016.
Conceptul parcului a constituit și provocarea acestui proiect, respectiv crearea unui traseu fluid, continuu și natural, în concordanță cu caracterul specific al locului.
Terasarea parcului pe trei nivele de înălțime legate prin scări și rampe line de 5% asigură accesibilitatea tuturor categoriilor de vârstă, inclusiv al persoanelor cu dizabilități.
o Nivelul superior – cotele +6.20 și +4.20 – cuprind o alee lată de 2.00m ce parcurge toată lungimea parcului și permite accesul către diverse activități
o Nivelul inferior – cota ±0.00m cuprinde aleea de
promenadă (de asemenea pe toată lungimea parcului) cu deschidere către Lacul Siutghiol
o Nivelul intermediar – cotele +2.45, +2.10, +0.90 – cuprind o piațetă cu locuri de joacă pentru copii, un amfiteatru cu scenă și o zonă multifuncțională acoperită
Zona A – Acces | Belvedere | Amfiteatru | Scenă
Aflată în partea de nord a amplasamentului, zona A
constituie accesul principal în parc. Tronsonul proiectului propune o legătură directă între etajul superior și cel inferior – printr-o zonă de trepte, aflată în vecinătatea
terasei-belvedere. Spațiul de amfiteatru propus, cu scenă pentru concerte sau spectacole de mică anvergură poate fi accesat atât de la nivelul intermediar al parcului, cât și de la cel inferior, respectiv aleea de promenadă. În vecinătatea amfiteatrului este amenajată și o terasă verde ce păstrează panta naturală a terenului.
Zona C – Concerte | Expoziții | Zonă relaxare
Tronsonul cuprinde două platforme – o platformă la cota +6.20m și o platformă la cota +0.90m, precum și o a doua construcție cu grupuri sanitare, identice cu cele din zona B. Cele două platforme pot gazdui spectacole, concerte, târguri sau expoziții. Platforma de la cota +0.90m se deschide spre lac cu două gradene și cuprinde șase
jardiniere.
Legatura între nivelul superior si cel inferior al parcului se realizează prin două alei cu pantă lină (maxim de 5%)
amplasate în lateralul platformei, precum și printr-o scară ce cuprinde două podeste intermediare, de pe cel inferior făcându-se accesul către o terasă verde – zonă de relaxare – prevăzută cu vegetație specifică, traseu de dale de beton prefabricat și iluminat arhitectural.

 

Sursa: https://www.uar-bna.ro