Bimilenara Ovidius

Primăria Orașului Ovidiu a organizat, în prima zi din iulie, simpozionul Ovidienii, dedicat poetului care dă numele orașului. A fost prima ediție a unui eveniment despre care putem spune, ca o concluzie, două lucruri: că era extrem de necesar orașului și județului și că a fost un succes.

A participat o delegație din Sulmona, orașul de naștere al poetului Ovidius, condusă de primarul Annamaria Casini. Au ținut discursuri primarul George Scupra, care a vorbit și despre legenda apariției lacului Siutghiol, Costin Răsăuțeanu, viceprimarul municipiului Constanța, Sorin Rugină, rectorul Universității Ovidius, Octavian Tărăbuță, rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, Cristina Tamaș, decanul Facultății de Litere al Universității Ovidius, Marina Cap-Bun, profesor universitar, Corina Apostoleanu, directoarea Bibliotecii Județene Constanța, reprezentanți ai delegației din Italia (inclusiv cel care a desenat semnul anului Ovidius, folosit oficial).

O zi în care sesiunile științifice s-au împletit cu emoția oaspeților italieni, care au mulțumit gazdelor pentru ospitalitate, în care poezia lui Ovidius a fost însoțită de o expoziții de carte rară, de sculptură și pictură. O zi a cărei concluzie a fost că Ovidius s-a metamorfozat și trăiește în continuare printre noi.

 

Astazi, 3 aprilie, in orasul Sulmona din Italia are loc Conferinta Internationala dedicata Bimilenarei poetului Ovidius, care deschide oficial seria de evenimente culturale si artistice din intreaga lume dedicate poetului. Invitatii speciali care au deschis acest eveniment impreuna cu primarul orasului Sulmona, doamna Annamaria Casini au fost primarii oraselor Constanta, domnul Decebal Fagadau , primarul orasului Ovidiu, domnul George Scupra si rectorul Universitatii Ovidius, domnul Sorin Rugina. La conferinta sunt invitati personalitati marcante din domeniul culturii si academic prin reprezentanti din peste 29 tari.


Astazi, 20.03.2017, in ziua nasterii marelui poet Ovidius, primaria orasului Ovidiu deschide seria de evenimente din acest an ce a fost dedicat la nivel international poetului.

Odata cu infratirea orasului Ovidiu cu orasul Sulmona (locul nasterii poetului Ovidius), in data de 06.03.2017, primaria Ovididiu a primit dreptul, alaturi de primariile din Roma si Constanta, de a folosi insemnul oficial al bimilenarei Ovidius,  ca semn unitar de marcare a evenimentelor comune din 2017-2018.

Prima actiune a fost realizata in parteneriat cu Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, la meciul dintre FC Viitorul si Steaua Bucuresti, unde copiii care au insotit echipele pe teren au purtat logo-ul oficial.

Totodata, astazi au avut loc seminarii si dezbateri la Liceul Tehnologic ,,Ion Podaru’’ si Scoala Gimnaziala Nr.2 din Ovidiu, prilej cu care elevii au prezentat drumul exilului, au recitat si au dezbatut viata si operele poetului.

In acest context, domnul primar George Scupra, a prezentat legatura dintre orasul Ovidiu si viata poetului Ovidius.Orasul Ovidiu este singurul oras din Europa  care poarta numele poetului, iar legendele spun  ca in acestui spatiu, Ovidius a fost exilat, scriind o parte din operele sale, de aici derivand si denumirea Insulei Ovidiu.

Vizual in vederea comemorarii celor 2000 ani de ani de la moartea poetuluiprimaria a afisat insemnul oficial  pe principalele cladiri administrative ( sediul primariei, Centrul Cultural ,,Elena Roizen’’, Club Sportiv Ovidiu), dar si la intrarile din oras, pentru a marca concomitent cu primaria din Sulmona acest eveniment cultural de insemnatate internationala.

Seria de actiuni dedicate Bimilenarei Ovidius va continua pe tot parcursul acestui an, urmand ca in vara sa aiba loc la Ovidiu prima editie a ,,Festivalului Ovidius’’.

In data de 06.03.2017, a avut loc vizita oficiala la primaria Ovidiu, a delegatiei orasului Sulmona din Italia, locul nasterii poetului latin Ovidius Publius Naso, condusa de doamna primar Annamaria Casini, unde a fost semnat acordul de infratire a celor doua orase.
Dupa acest eveniment delegatia a fost intampinata la Palatul Parlamentului din Bucuresti in cadrul unei intalniri oficiale cu ministrul romanilor de pretutindeni domnul Angel Tilvar si domnul senator din Constanta, Nicolae Moga.
Delegatia din Sulmona impreuna cu domnul primar George Scupra, in cele trei zile dedicate acestui eveniment, obiective culturale si istorice ce au legatura cu viata si operele poetului Ovidius. Au participat la conferinta din cadrul Universitatii ,,Ovidius’’ din Constanta, unde delegatia a fost primita de rectorul universitatii, domnul prof.univ.dr. Sorin Rugina. Totodata, au vizitat primaria Constanta si zona centrului vechi din Constanta (Cazinoul, statuia lui Ovidiu ) unde au fost primiti de primarul orasului, domnul Decebal Fagadau.
O zi din program a fost dedicata cunoasterii obiceiurilor si traditiilor dobrogene, prin organizarea unui spectacol artistic de muzica si dans la Centrul Cultural ,,Elena Roizen’’ din orasul Ovidiu, dar si vizita in Parc-Faleza, de pe malul lacului Siutghiol din orasul Ovidiu, de unde delegatia a putut admira Insula Ovidiu si Castrul Roman.
Programul de lucru a inclus si o vizita in Judetul Constanta, comuna Adamclisi, unde a fost vizitat Tropaeum Traiani, dar si Manastirile Sf. Andrei si Dervent.
In urma acestor evenimente, doamna primar Annamaria Casini a propus ca deschiderea oficiala a Conferintei Internationale dedicate Anului Ovidius 2017 din data de 03.04.2017, sa fie realizata impreuna cu primarii celor doua orase infratite cu orasul Sulmona, respectiv George Scupra si Decebal Fagadau. Conferinta deschide seria de evenimente internationale dedicate poetului latin si totodata va fi lansat un logo oficial dedicat bimilenarei Ovidius, logo care deja a fost facut cadou de catre administratia din Sulmona, primariilor din Roma, Constanta si Ovidiu pentru a fi folosit si a marca unitar evenimentele culturale si istorice ce se vor desfasura in 2017-2018.
Primarul George Scupra a anuntat ca va comemora viata si opera poetului latin prin organizarea primei editii a Festivalului ,,Ovidius’’, care va avea loc in fiecare an in parcul de pe malul lacului Siutghiol in apropierea Insulei Ovidiu. Vor fi organizate si evenimente comune prin schimburi de experienta cu caracter tematic (concursuri, piese de teatru, expozitii etc.).